Mindfulness-tunnetaitovalmennus

"Harjoittelua pidetään tärkeänä silloin, kun haluamme kehittää voimaa, notkeutta, urheilullisuutta, musikaalisuutta - mitä tahansa, paitsi tunteitamme...Mutta tunnetaidot ovat myös taitoja ja niitä voidaan harjoitella siinä missä kaikkea muutakin." (Richard Davidson, FT)

Mindfulness

Mindfulness tarkoittaa hyväksyvää, tietoista läsnäoloa. Se on yksinkertainen, mutta toimiva menetelmä elämänhallintaan. Mindfulnessin juuret tulevat itämaisesta filosofiasta yli 2500 vuoden takaa. Jo 1970-luvulla moderni mindfulness irroitettiin Jon Kabat-Zinnin (Yhdysvaltalainen lääketieteen emeritusprofessori) toimesta uskonnollisesta viitekehyksestä. 

Elämme usein kuin autopilotilla. Ajatukset ohjaavat toimintaamme. Mieli on usein menneessä tai tulevassa. Kiireinen ja stressaava elämä sekä huolehtiminen ja murehtiminen muovaavat aivojamme epäsuotuisalla tavalla. Mindfulness on tietoisuutta tämänhetkisistä ajatuksista, tunteista, ympäristöstä ja tämän tietoisuuden hyväksymistä avoimin mielin, uteliaana sekä ilman arvostelua. Mindfulnessissa on kyse tietoisen hengityksen tekniikasta, joka tasapainottaa hermostoa ja vaikuttaa myönteisesti aivojen terveyteen. Huomio keskittyy ei-tekemiseen. Se on erittäin tärkeä taito nykyajan kiireisessä elämäntahdissa. 


Mitä mindfulness ei ole?


Mindfulness ei ole uskonnollista eikä sillä ole tekemistä minkään elämänkatsomuksen kanssa. Siihen ei liity minkäänlaisia uskonnollisia rituaaleja. Sen tarkoituksena ei ole tyhjentää mieltä tai opettaa ajattelemaan pelkästään positiivisia asioita. Mindfulness-harjoitukset eivät myöskään ole rentoutusharjoituksia. Tosin harjoituksen jälkeen olo voi olla rennompi, kun mielen ylimääräisestä kuormasta vapautuminen rauhoittaa.

Mindfulness ei ole terapiaa, mutta sitä voidaan käyttää terapian tukena. Mindfulness ei muuta sinua toisenlaiseksi eikä sen tarkoitus ole poistaa ongelmia. Mindfulness-harjoittelun avulla voit kuitenkin kehittää tunne- ja vuorovaikutustaitojasi ja vahvistaa mielen ja kehon yhteyttä sekä vähentää stressituntemuksia. 

Mindfulness ja aivoterveys


Mindfulness-harjoittelun hyötyjen on todettu olevan lääketieteellisesti merkittäviä. Säännöllinen mindfulness-harjoittelu muovaa aivorakenteita myönteisesti. Säännöllisesti mindfulness-harjoittelua tekevillä on todettu vähemmän iän mukanaan tuomaa aivojen surkastumista kuin ei harjoittelevilla. Pidempään mindfulnessia harjoittaneilla on tutkimuksissa todettu olevan enemmän harmaata ainesta erityisesti kuuloon ja tuntoon liittyvillä alueilla sekä päätöksenteko- ja työmuistin alueilla. 

Mindfulness kehittää muun muassa:

  • muistia
  • oppimista
  • havaintokykyä
  • tarkkaavaisuutta
  • ajattelua
  • taitoa ratkaista ongelmia
  • luovuutta

Säännöllisesti mindfulness-harjoituksia tekevien on todettu olevan keskimääräistä onnellisempia ja tyytyväisempiä. 

MIndfulness-harjoittelun hyödyt näkyvät nopeasti: jo viiden päivän 20 minuutin harjoittelu näkyy alentuneena stressihormonin kortisolin määränä.

MIndfulness on lempeä keino edistää hyvinvointia.




Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita